Verslag Erfgoeddag Toen en Nu

Verslag Erfgoeddag Toen en Nu

Op zaterdag 14 september 2019 organiseerde Stichting PLC Den Haag de Erfgoeddag Toen en Nu. Voor Herdenking, Educatie, Viering en Verbinding. In Theater aan het Spui verzamelden zich zo’n 300 mensen om te genieten en te leren van een afwisselend programma.

PROGRAMMA

13.00 uur Opening door Bazuinkoor Boven de Sterren en optocht Stichting Afimo in klederdracht

14.00 uur Inloop en informatiemarkt

15.00 uur Lezing trans-Atlantische slavenhandel

16.15 uur Storytelling jongeren

17.20 uur Dans, klederdracht en workshop door Kula Skoro

18.00 uur Maaltijd en Informatiemarkt

19.30 uur Samengesteld Ensemble Crossing Atlantic met Ruben Semmoh

20.30 uur Afsluiting met Kaseko muziek

22.00 uur Einde

Jaarlijks in september organiseert Stichting Participatie, Leefbaarheid en Cultuur (PLC) de Erfgoeddag. Op deze dag willen wij zoveel mogelijk mensen met elkaar en met elkaars cultuur in contact brengen. Als organisatie richten wij ons op de maatschappelijke participatie en emancipatie van Haagse groepen met diverse culturele achtergronden. Uitgangspunt van deze dag is de herdenking van het transatlantisch slavernijverleden in breder perspectief. Ons dagprogramma is educatief en cultureel, gericht op een gedeeld verleden maar zeker ook een gezamenlijke toekomst. Een herdenkingsmoment maar ook een moment voor informatieoverdracht en viering van onze vrijheid.

[fusion_gallery layout=”grid” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://plcdenhaag.nl/wp-content/uploads/2020/06/optocht.png” image_id=”1895|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://plcdenhaag.nl/wp-content/uploads/2020/06/toen-en-nu-2019-2.png” image_id=”1896|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://plcdenhaag.nl/wp-content/uploads/2020/06/optocht-3.png” image_id=”1897|full” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Als stichting in de stad van vrede en recht hechten wij veel belang aan het bijdragen aan de kennis over dit onderwerp en daarmee aan de erkenning en gezamenlijke verwerking, gericht op een gezamenlijke toekomst.

Opening optocht vanuit de binnenstad van Den Haag naar Theater aan het Spui.

Een bijzondere optocht van Stichting Afimo in traditionele klederdracht en Bazuinkoor Boven de Sterren. De samenwerkende organisaties Stichting Afimo en Stichting PLC staan samen voor het thema verbinding en vrijheid. Dit programmaonderdeel vond plaats temidden van het winkelend publiek en markeerde de opening van de Erfgoeddag maar ook werd de Hagenaar zo op unieke wijze meegenomen op deze bijzondere dag.

[fusion_gallery layout=”grid” picture_size=”” columns=”2″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://plcdenhaag.nl/wp-content/uploads/2020/06/voorlichting.jpg” image_id=”1898|full” link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://plcdenhaag.nl/wp-content/uploads/2020/06/voorlichting-2.jpg” image_id=”1899|full” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Na de opening vond  lezing plaats in de theaterzaal van Theater aan het Spui. In de lezing Trans-Atlantische slavenhandel door Dr. Antunes werd het historisch perspectief, de rol van de verschillende Europese landen en de transatlantische economische netwerken belicht. Met name het breder perspectief (dan Nederland, Suriname en de Antillen) was een nieuwe invalshoek en nieuwe informatie voor de gemiddelde bezoeker.

In het Spoken Words programmaonderdeel door ByDeeDee Talks presenteerden 5 jongeren hun visie op vrijheid of het juist niet ervaren van vrijheid om zichzelf te zijn. De tot slaaf gemaakten namen een rijke verteltraditie mee en anno nu is storytelling nog altijd een belangrijke overdrachtsmethode en wijze van cultuurbeleving. Hierdoor ontstond een bijzondere verbinding, bereik en kennisoverdracht.

Workshop gevolgd door een demonstratie over de expressie wijzen van de tot slaaf gemaakten door Kula Skoro.

Een gezamenlijk maaltijd en de mogelijk om de informatiemarkt te bezoeken met verschillende kraampjes van Haagse organisaties o.a. budgettering info (ism de Gemeente Den Haag), Afimo, Afrikaanse sieraden en een met heerlijke Bojo en bruine koek. Thema: verbinding en uitwisseling.

Ensemble Crossing Atlantic met Ruben Semmoh
Een prachtige muzikale reis vanuit de Westkust van Afrika, Senegal, via Cabo Verde over de Atlantische Oceaan naar Brazilië, Antillen en eindigend in Paramaribo, Suriname. Repertoire en ensemble speciaal samengesteld voor deze dag. Thema: overeenkomsten en viering.

Muzikale afsluiting in de foyer van het theater.

Lees hier het volledige verslag.